måndag 14 november 2011

German Splatter Frenzy

Tänkte jag skulle starta en liten blogg där jag skriver lite om de filmer jag ser. Inga vanliga filmer utan sjuka, bizarra, underliga, udda filmer eller vad man nu vill kalla dom. Har precis börjat med ett nytt sätt att se på filmer där jag väljer ut tre eller fler filmer i ett visst tema, regisör, ord i titeln etc. Alla teman kommer väll inte att hamna under kategorin sjuka o bizarra filmer som typ Spaghetti Western och Asian Action men det är ändå filmer som inte "alla vanliga" ser. Jag anser att film är mer än att bara se på Tio-i-topp-på-Imdb.... Så ni som är intresserade av den lite mer udda sidan av film håll till godo. Skriv gärna förslag på fler teman som jag kan använda......

Mitt först lilla tema blir Geraman Splatter Frenzy. Som säkert många känner till så har ju detta land pumpat ut en hel del härligt blodsprutande filmer med regisörer som Olaf Ittenbach, Timo Rose, Andreas Schnaas för att nämna några.

Graveyard of the Living Dead [Marc Rohnstock - 2008]

En lågbudget Zombie splatter fest utan dess like. Fattar inte varför man ska åka ut till en gammal öde kyrkogård o drick öl o grilla men vem bryr sej. För mej får dom vara precis var som helst när dom blir slaktade och uppätna. Som så många gånger tidigare så går något galet i ett forsknings labb o snart bryter helvetet lös. Det är som en porrfilm i splatter. Märkligt att dom alltid får blodsprutet i ansiktet. En sevärd film om man endast är ute efter att se lite zombie slakt utan någon större mening. Ett stort plus till den kvinliga topless zombien som vågade visa sina skapelser och det är lite märkligt att alla som begravits på denna kyrkogård har ungefär samma ålder. Fast det är ju klart, dom gamla kanske inte orkade kräla sej upp ur gravarna. En sevärd film för oss som tycker det.

Beyond the Limits [Olaf Ittenbach - 2003]
En journalist söker upp vaktmästaren på en kyrkogård för en intervju. Han berättar två berättelser om ett mystiskt hjärta ”Eternal Heart” som ska kunna ge evigt liv. Första berättelsen är i nutid och handlar om en kokain affär som spårar ur. Jimmie anklagar sin gamla partner för att ha stulit kokain osv. Berättelsen är lite seg i starten för när man ser en sådan här film sitter man lite och väntar på brutala o blodiga scener. Jimmie bjuder hem sina gangster kompisar och dess fruar på middag men snart dyker några riktiga psykopater upp som går lös på Jimmie och hans vänner för att få reda på sanningen om den mystiska relik som någon har stulit. Det är igentligen inte kokainent som är det viktiga här.
Andra berättelsen utspelar sej under medeltiden. David och hans närmaste vän Tom söker upp en präst och anklagar honom för satanistisk verksamhet. Dom slaktar hela hans församling och tar honom till tortyrkammaren för en bekännelse. Igentligen är dom ute efter att få reda på hemligheten om det mystiska ”Eternal Heart” men dom hinner inte få reda på något innan dom råkar döda honom så dom får söka hemligheten på egen hand.
Filmen innehåller mycket gore men jag kan tycka att många scener blixtrar bara förbi o man ser inte riktigt vad som händer. Spränger man ett huvud eller hugger av ett ben vill man ju se detta tydligt inte bara som något ”vad hände?”. Filmen är bra filmad och kuslig i mellan åt men den känns som en riktig B rulle. Inget fel i det kanske. Jag gillar ju B filmer men det är något med filmen som gör att man varken sitter o skrattar eller blir särskilt äcklad. En film som ändå måste ses av ”gorehound” fans.
Moonlight Mountain [Timo Rose - 2005]
Inte lätt att recensera en film på tyska utan text. Vad det hela igentligen handlade om vet jag inte med det tycks ha något med döden att göra om jag förstår slutet rätt. Några personer vaknar upp på ett till synes öde ställe med minnesförlust. När mörkret faller dyker några mystiska figurer upp. Bl.a. en man i rullstol (Thomas Kercmar, som har medverkat i flera av Timo Rose filmer, bl.a. Fearmakers & Timo Rose´s Beast.) Efter en massa tjat får dom börja kämpa för sin överlevnad mot zombies och demoner med tentakler.

Timo Rose är en helt klart kompetent regisör som jag får ta kolla upp lite mer. Hoppas att några av hans filmer kan få svenska utgåvor någon gång. Kanske redan finns men inte vad jag kan hitta. Ljud och bild är mycket stämningsfullt skapat som får filmen att växa avsevärt. Får lite Evil Dead känsla iband. Skådespelarna gör ett helt ok jobb och effekter är superba. Zombierna är dom gamla klassiska långsamma och när dom blir skjutna i huvudet faller dom precis som en zombie ska göra. Toppen Timo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar